Doulapalvelut

Siilinjärvellä, Kuopiossa ja lähialueilla

Olen tällä hetkellä vielä pääosin vanhempainvapaalla, mutta työskentelen satunnaisesti sunnuntaisin. Tästä johtuen en valitettavasti pysty ottamaan synnytyspäivystyksiä vastaan. Mikäli laskettu aikasi on kuitenkin vasta syksyllä/loppuvuodesta, ole rohkeasti yhteydessä, niin pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.

Odotusajan doulaus

Tarjoan odotusajan doulausta sisältyen tulossa oleviin suurempiin doulapaketteihini, mutta myös yksittäisenä palveluna.

Miksi odotusajan doulaa tarvitaan?

Synnytykseen valmistautuminen on paitsi valmistautumista vanhemmuuteen myös valmistautumista tuntemattomaan. Monet kysymykset risteilevät mielessä: milloin ja miten synnytys alkaa, kuinka kauan se kestää, millainen vauva on, miten suhde vauvaan muodostuu.

Näitä miettimällä tuleva synnyttäjä pyrkii luomaan omanlaisensa mielikuvan tulevista tapahtumista. Tätä mielikuvaa ohjaavat kunkin omat sisäiset tekijät ja aiemmat kokemukset, samoin kuin ulkopuolelta tuleva tieto ja muiden suhtautuminen. Mitä paremmin näitä tuntemuksia saa työstettyä jo raskauden aikana, sitä levollisemmin voi lähteä synnyttämään.

Mitä me voisimme käynnillä tehdä?

Yhdessä sinun tai teidän kanssa esimerkiksi:

- Perehtyä synnytyksen fysiologiaan. (Mitä synnytyksessä tapahtuu? Millaisia asioita saattaa tulla eteen? Voiko synnytys yllättää?)

- Pohtia eri kivunlievityskeinoja odotuksen ja synnytyksen aikana. (Mitä kumppani/synnytystukihenkilö voisi tehdä? Mikä tuntuu sinusta/teistä hyvältä? Missä doula voisi auttaa?)

- Harjoitella erilaisten lääkkeettömien kivunlievityskeinojen toteuttamista.

- Käsitellä aikaisempaa synnytyskokemusta ennen tulevaa synnytystä.

- Etsiä sinulle/teille toimivia keinoja valmistautua tulossa olevaan synnytykseen ja lapsivuodeaikaan.

- Mitä "synnytystoivelistaan" voisi kirjoittaa ja mitkä ovat sinun/teidän toiveitanne?

- Miettiä vauvaa ja tulevaa lapsivuodeaikaa. (Millainen vauva on? Onko minulla/meillä jo yhteys häneen?)

- Rentoutusharjoitukset, mielikuvaharjoitukset.

- Saat halutessasi lainaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta kattavasta "kirjastostani". 

Synnytysdoulaus

Olen tällä hetkellä vanhempainvapaalla, joten en valitettavasti pysty toimimaan synnytysdoulana. Mikäli laskettu aikasi ajoittuu syksylle/loppuvuodelle, ota yhteyttä niin pohditaan mahdollisuuksia yhdessä.  Vielä sertifioitumiseni ajan synnytysdoulaukset -30% normaalista hinnastosta. 

Millainen olen synnytysdoulana ja mihin synnytysdoulaa tarvitaan?

Luonteeltani olen sydämellinen, lempeä ja rauhallinen. Koen, että tärkein tehtäväni synnytysdoulana on olla paikalla vain sinua/teitä varten läpi koko synnytyksen ja voimaannuttaa sinua synnyttäjänä ja mahdollista toista vanhempaa/synnytystukihenkilöä yhtä tärkeänä osana synnytystä.


Olen aidosti läsnä, kuuntelen herkällä korvalla ja tarjoan tiedollista ja fyysistä tukea. Kannustan ja pyrin kannattelemaan läpi koko synnytyksen. Opastan esimerkiksi rauhalliseen hengitykseen ja rentoutumiseen ja tarjoan lääkkeettömiä vaihtoehtoja synnytyskivun lievittämiseen: opastan toista vanhempaa/synnytystukihenkilöäsi toteuttamaan niitä tai toteutan halutessanne niitä itse. Otan aina mukaan doulakassini, josta löytyy mm. rebozo, gua sha-kampa ja tens-laite. 


Pyrin tukemaan mahdollisimman positiivisen synnytyskokemuksen syntymistä. 


Erikseen sovittaessa otan synnytykseenne myös kameralaukkuni mukaan ja taltioin teille tärkeistä hetkistä kauniita muistoja. (Palvelun lisähinta 199€).


Synnytyksen jälkeen olen paikalla noin 1-2 tunnin ajan ja voin olla tukena esimerkiksi ensi-imetyksen kanssa.


Postpartum doulaus

Tarjoan postpartum doulausta osana tulossa olevia isompia doulapaketteja, mutta myös yksittäisenä palveluna.

Miksi postpartum doulaa tarvitaan?

Synnytyksen jälkeen naisen keho käy läpi valtavan hormonaalisen ja psyykkisen myllerryksen. Synnytyksestä palautumiseen ja imetyksen käynnistymiseen liittyvät hormonit ovat läheisessä yhteydessä mielialaan. Ne ovat osana monimutkaista fyysispsyykkistä kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on käynnistää äidin ja vauvan välisen kiinnittymisen ja kiintymyksen jatkumo.

Synnytys on kokemuksena niin intensiivinen, että pelkästään kokemuksen työstäminen ja uuden perheenjäsenen vastaanottaminen saavat mielen käymään ylikierroksilla. Synnytyksen vaiheet kertautuvat mielessä yhä uudelleen.
Ajattelemalla ja puhumalla synnytyksestä äiti jäsentää ja käsittelee fyysisesti ja psyykkisesti voimakasta kokemusta osaksi omaa elämäntarinaansa. 


Äidin hyvinvointi on suoraan yhteydessä vauvan ja koko perheen hyvinvointiin. Siksi siitä on erityisen tärkeää huolehtia. Myös mahdolliselle toiselle vanhemmalle/kumppanille voi olla äärimmäisen tärkeää päästä käsittelemään synnytystä tai uudenlaista elämäntilannetta.


Mitä postpartum doulaus voisi olla?

Esimerkiksi:
- Odotuksen ja synnytyskokemuksen käsittelemistä kiireettömästi, lempeydellä. 
- Keskustelua mieltä askarruttavista aiheista uuden elämäntilanteen myötä.
- Vauvanhoitopalvelua, jotta äiti/vanhemmat saavat rauhassa levätä, käydä vaikka suihkussa tai uppoutua mihin tahansa omaan tekemiseensä hetkeksi. Keinutan vauvaa sylissäni, viihdytän leikkimatolla tai vien halutessanne vaikka vaunulenkille päiväuniaikana. 
- Kauppa-apua. Jääkaappi ammottaa tyhjyyttään ja vauvalla on tiheän imun kausi? Ei hätää, laita minulle kauppalista ja arvioitu rahasumma ostoksia varten niin käyn kaupassa puolestanne ja toimitan ostokset kotiin.
- Gua sha-hierontaa esimerkiksi imetyksestä kireille hartioille.lähteet: Duodecim Terveyskirjasto